sâmbătă, 10 septembrie 2016

Pescuit la feeder


PESCUIT LA FEEDER

ce este de fapt feeder-ul?

Ca multe alte denumiri care au invadat plaiurile noastre, cuvantul *feeder* (citeste fider) provine din Anglia si in traducere libera inseamna *naditor*, deci *pescuit la feeder* este acelasi lucru cu mult mai familiarul *pescuit cu cosulet naditor*. Confuzia a aparut din faptul ca (asa cum se intampla mereu pe la noi) denumirea de *feeder* s-a transmis si la lanseta cu care pescuim folosind aceasta metoda, dar asta este deja o alta poveste. In continuare ne vom ocupa pe scurt de aceste doua aspecte, respectiv metoda de pescuit cu cosulet naditor si echipamentul necesar pentru practicarea acestui stil extrem de eficient.

cum pescuim cu feeder-ul ?

Ca idee, aceasta metoda de pescuit se bazeaza pe prezentarea carligului cu momeala in imediata apropiere a unei gramajoare de nada, transportata pe vad chiar de catre cosuletul naditor si este una dintre putinele tehnici care permit capturarea pestilor de orice talie, de la oblete la crap, indiferent de factorii de mediu. Cu toate ca momeala si carligul se vor afla in permanenta langa gramajoara de nada, indiferent unde veti lansa montura, nu va recomandam lanseurile aleatoare, pentru a nu crea mai multe locuri nadite, dispersand astfel pestii pe o suprafata mare. Cea mai buna abordare este (dupa alegerea unui loc promitator) sa lansati repetat pe acelasi loc, in scopul de a aduna si a tine pestii pe vad. Pentru a reusi lansarea cosuletelor in acelasi loc, trebuie mai intai sa luati un reper de pe malul opus, iar dupa prima lansare (care poate fi facuta si cu naditorul gol) fixati firul in clipul mulinetei, pentru a putea lansa de fiecare data la aceiasi distanta. In continuare faceti nadirea de apel, incarcand si lansand pe vad 5 - 6 cosulete stranse mai slab, ca sa se desfaca repede. Incercati sa lansati de fiecare data cu aceiasi forta ca la prima aruncare, in scopul protejarii firului. O atentie deosebita trebuie acordata la prepararea nadei, astfel ca aceasta sa nu ramana lipita pe cosulet, dar nici sa se desfaca in straturile superioare ale apei, strangand tot maruntisul pe vadul dvs. Puteti utiliza atat monturi cu naditor inlinecat si monturi pentru feeder clasice, cu sau fara tub antitangle. Precizam ca la folosirea acestei metode pe apa curgatoare, greutatea cosuletului trebuie aleasa in asa fel incat acesta sa nu poata fi deplasat de curent (dupa ce s-a golit), pentru a nu scoate acul cu momeala in afara zonei nadite.

echipamentul necesar

Pescuitul cu cosulet naditor (feeder) este o tehnica recomandata la pescuitul pe substrat, trasatura pestelui fiind semnalizata prin varful extrem de fin al lansetei, sensibilitatea ridicata si rezerva mare de putere in talon fiind specifica tuturor lansetelor de feeder. Aceste lansete se remarca prin numarul mare de inele (12 - 16 bucati tip SIC), ce permit o distribuire progresiva a tensiunii in blanc, si vin echipate cu doua pana la sase varfuri semnalizatoare, cu puteri si actiuni diferite, notate de obicei in oz adica uncii (1 oz = 28 grame). In functie de puterea de aruncare (casting weight) lansetele de feeder se impart in trei mari categorii:
- lansete feeder light sau pickere - lungime 2,70 - 3,30 m si putere aruncare 5-20 gr.
- lansete de feeder medium - lungime 3,60 - 4,20 m si putere de aruncare de 20-70 gr.
- lansete de feeder heavy - lungime 3,60 - 3,90 m si putere de aruncare de 40-120 gr.
Pentru a completa echipamentul mai aveti nevoie si de o mulineta potrivita cu lanseta, pe care sa intre cca 150 m de fir de 0,25 mm, a carei frana trebuie sa lucreze impecabil, fie ca e pe tambur or pe spate. Firele folosite la aceasta metoda de pescuit au in mod uzual grosimea cuprinsa intre 0,14 - 0,25 mm si trebuie sa fie obligatoriu scufundatoare (sinking).

avantaje

Este o metoda foarte buna de pescuit la peste mic sau mare, pe rauri sau pe ape statatoare, putand fi folosita in orice conditii meteo. Gama larga de varfuri asigura semnalizarea muscaturilor fara nici o problema. Lanseta de feeder si mulineta nu sunt foarte scumpe, cu doar 80 - 100 euro putand sa achizitionati niste scule bune. Puteti schimba rapid locul de pescuit fara sa risipiti o cantitate mare de nada, daca primul loc ales nu da randament. Nu aveti nevoie de prastie sau racheta de nadire pentru ca nadirea se va face chiar cu cosuletul naditor.

dezavantaje

Varfurile lansetelor de feeder trebuie manevrate cu atentie pentru ca sunt relativ fragile. Cand pescuiti pe valuri si vant e nevoie de putina experienta, pentru a putea deosebi trasaturile reale. Unele lansete au o lungime prea mare pentru a putea fi transportate usor in portbagaj, chiar daca sunt alcatuite din bucati. Pentru ca diametrul interior al inelului de varf este foarte redus (2-4 mm), uneori (la recuperare) firul se poate bloca in acesta (din cauza resturilor vegetale din apa) si nu mai puteti mulina pana nu indepartati gunoiul respectiv, altfel riscati sa rupeti varful lansetei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu