miercuri, 29 noiembrie 2017

Montura caras cu 2 carlige



Montura caras cu doua carlige

De cand m-am apucat de pescuit si asta de tanar la pescuitul carasului am folosit aceasta montura pe cat de simpla pe atat de eficace . poate ca ma laud sau poate nu , asa ca cel mai bine ar fi sa incercati sa va realizati o astfel de montura si apoi mai vorbim . De altfel este o montura care poate fi folosita cu succes si la prinderea altor specii de pesti precum crapul , somnul , salaul , bibanul , platica si altele .
Simplitatea ei este dezarmanta si aproape uitata , eu am invatat-o de la un pescar cu un noroc chior la pescuit dar si cu idei trasnite , oricum il invidiam mereu pentru capturile sale . Dupa cum veti vedea in desen se poate realiza usor , rapid dar si cu putina rabdare si indemanare .
Dar pentru asta avem nevoie de urmatoarele materiale :
fir monofilament de 0,3 – 0,35 mm pentru linia principala .
fir monofilament de 0,20 – 0,25 mm pentru legat carligele .
agrafa de putere .
vartej de putere .
alica de plumb culisanta , eu folosesc de forma ovala ,micsoreaza rezistenta la apa .
pluta – poate fi folosita o pluta Cralusso pentru ape curgatoare foarte buna , dar eu folosesc cu succes o pluta confectionata dintr-un varf de cocean .
carlige de marime potrivita dar fiecare are dreptul la optiune , eu am folosit carlige de 6 / 8 / 10 /12 , produse de Mustad dar merg foarte bine si cele de la Gamakastu sau Gold Star sau ce tipuri vreti si de ce producator vreti .


Realizare montura caras :
pentru inceput luam firul monofilament de 0,30-0,35 mm si introducem alica de plumb dupa cum spuneam trebuie sa culiseze si se leaga apoi vartejul de putere cu un nod Unit Knot .
Alica de plumb care este culisanta are rolul de a compensa socul creat la muscatura pestelui , faptul ca poate culisa ii permite sa se deplaseze pe fir si sa usureze linia si pestele nu simte greutatea plumbului .
Dupa ce am terminat luam firul de 0,20 – 0,25 mm si executal legarea carligelor cu cate un nod fara nod ( Knotless Knot ) foarte indicat si foarte bun dar si usor de realizat. De obicei leg carligele pe aceiasi bucata de fir . Procedez asa , tai o bucata de fir la o lungime de 50 cm si leg la fiecare capat cateun carlig asa cum am spus cu un nod fara nod .
Dupa legare distanta intre carlige ramane cam 30 – 35 cmm ,, acum vine partea interesanta adun carligele si las unul cu forfac mai lung si unul cu forfac mai scurt apoi fac o bucla dubla si strang rananad un ochet .
Dupa cum spuneam carligele au marimea de 8 / 10 si daca se poate sa fie Mustad sau Gamakatsu . Acesta se ataseaza pe o agrafa de putere care va agata vartejul de putere .
Pluta se ataseaza pe linia principala printr-un tub de silican sau varnes la modelul folsit de mine dar daca sunteti dotati cu plute Cralusso atunci atasarea este destul de usoara . Sa nu uit pluta trebuie sa aiba marimea potrivita sa echilibreze linia .
Montura in sine nu este foarte complicata dar cum supneam da rezultate foarte bune , cele doua carlige ce evolueaza la adancimi diferite acopera doua adancimi si mareste posibilitatea de a fi gasita momeala mai usor de peste ca sa nu mai spun de faptul ca doua carlige dotate cu momeli potrivite si atragatoare pot aduce la suprafata si doi carasi .
Pentru simplitatea ei randamentul este foarte mare , face prapad intre carasi . Mai trebuie adaugat si faptul ca in cazul unei agatari sau rupere unui carlig se poate schimba montura foarte usor cu ajutorul agrafei de putere .
Prin natura muncii prestate ( pescuitul ) ca sa evitati incurcarea se poate pune un distantier intre cele doua carlige , eu dupa atasare la agrafa mai execut doua noduri simple rigide care distanteaza cele doua carlige . Dar cel mai bine este sa va las sa incercati si apoi mai vorbim , asa ca va urez fire intinse si cat mai multe capturi .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu